lauantai 8. maaliskuuta 2008

Rautaristi-Eisernes Kreuz

Nyt tulee ensimmäisen ja viimeisen kerran tällä blogilla hieman asiaa. Tuo rautaristi asia, mitä kyseltiin kommenteissa sai itsenikin hieman mietteliääksi joten selvitin asiaa hieman tarkemmin. Kysehän oli siitä, kun joku kertoi että 1 lk:n rautaristiä ei kannettu kaulalla vaan rinnassa.



Joten nyt faktaa: Rautaristiä on käytetty symbolina jo 1200-luvulta asti. Preussilaiset ottivat Rautaristin käyttöönsä kunniamerkkinä vuonna 1813. Tunnetuin ensimmäisen luokan ristin saaja on eräs nykyisin Argentiinassa asuva korpraali. Myös Suomen armeijan palveluksessa olevat saivat kymmenittäin rautaristejä, mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon että risti myönnettiin kahdelle suomalaiselle juutalaiselle upseerille sekä yhdelle juutalaiselle lotalle. He tosin kieltäytyivät vastaanottamasta kyseistä kunniamerkkiä.



Korkein natsi-Saksassa palkittu saksalainen upseeri oli Luftwaffen ilmavoimien Stuka-lentäjä eversti Hans-Ulrich Rudel (1916-1982) joka sai ristin kahdesti. Rudel teki 2530 taistelulentoa lähinnä neuvostoliittoon ja hänet ammuttiin peräti 32 kertaa alas. Mutta Rudel nousi tuhkasta feeniks-linnun lailla ja Hänen käskystään lähti Stukallaan syöksytorvet huutaen kitkemään bolsevismiä maan pinnalta. Rudel palkittiin ainoana saksalaisena Kolmannen valtakunnan korkeimmalla arvomerkillä, rautaristin ritariristillä kultaisin tammenlehvin, miekoin ja briljantein. Rudel ( joka elää Hänen ja Hänen naapurissaan Argentiinassa vastoin yleistä tietämystä) kantoi ritariristiään kaulallaan.

Voimakyykkääjä, myös ensimmäisen luokan ritari

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sekin on vaiettu tieto että nämä suomen juutalaiset jotka kieltäytyivät vastaanottamasta rautaristiä, pakenivat myöhemmin väärennettyjen passien turvin Ruotsiin.

t: Sturm

Anonyymi kirjoitti...

Saako Voimakyykkääjältä Seppo Lehdon viimeisimmän videon arvosteluna? Seppo hulmautti homman nousuun nimittäin siinä määrin, että jonkun tyylinen arvio teosta olisi suotavaa.

http://seppo-lehto.blogspot.com/

Appleball kirjoitti...

Jumalauta!